Szabadúszás prok és kontrák

Mivel pont egy éve szabadúszom, gondoltam megosztok néhány gondolatot a tapasztalataimból, hátha segít valakinek, aki most indul el.

Igazán trendi dolog manapság szabadúszónak lenni, de nézzük meg közelebbről, mit is jelent ez pontosan, és hogy milyen készségekkel jó, ha rendelkezel szabadúszóként.

Szabad leszel, és nem árt az sem, ha jó úszó vagy, mert a hullámok megállás nélkül bizony jönni fognak.

Hosszú napok, nehezen megteremthető munka-magánélet egyensúly – kontra

Az emberek nem sokat beszélnek erről, de friss szabadúszónak lenni ritkán jelenti azt, hogy több szabadideje van az embernek … Valójában … Bizalmat kell kiépítenie ideális ügyfeleivel, ami valójában rengeteg áldozattal és lemondással jár.

Te vagy a főnök – pro & kontra

Ez egyszerre előny és hátrány, és nem hiszem, hogy az előnyeit meg kellene vitatni, de kérdezd meg magadtól, és légy kritikus: „Jó vezető vagyok?” … Könnyű a munkavállalóként szidni a főnökünket, de ha abban a helyzetben lennénk, vajon jobban járnánk el?

Felejtsd el a komfortzónád – a munka nem áll meg a választott hivatásodnál– kontra

Fontos látni azt, hogy a hivatásod mellett marketinggel, értékesítéssel, számlázással, kapcsolattartással és folyamatos kapcsolatépítéssel is foglalkoznod kell. Lényeges pont az is, hogy egyedül te vagy a felelős bármely területen elkövetett hibáidért.

Szokd meg a mélypontokat – pro & kontra

A csendes tenger nem nevel jó tengerészt, így szabadúszóként egyszerűen hozzá kell szokni az állandó bizonytalanság érzéséhez. Nem lehet megjósolni, mit hoz egy időszak, az ügyfélhiányt vagy ügyfélbőséget, ami pénzügyi és szabadidő szempontból nehezebbé teszi a tervezést.

Élethossziglani tanulás – pro

Kellő önkritikával, minden tapasztalatból és projektből, legyen az akár pozitív, akár negatív, rengeteget lehet tanulni és fejlődni. Ezenkívül a versenyképesség megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezzük magunkat.

Felejtsd el a szabadság és a juttatás fogalmát –  kontra

Ezekről neked kell gondoskodni, és bele kell foglalnia a szolgáltatásaid árába.

Végtelen kapcsolatépítési lehetőségek – PRO

Szabadúszóként, ha te nem mész a munkáért, senki nem fogja neked adni. Ebből következik, hogy folyamatosan kapcsolatokat kell építeni, ápolni, ami egyébként szerintem egy szuper dolog és meg is cáfolja a sztereotípiát, hogy magányos, izolált leszel. Persze, a nap végén egyedül vagy a vállalkozásodban, de ez így is van rendjén.

Strausz Johanna