Szabadúszás prok és kontrák

JS Design > Uncategorized > Szabadúszás prok és kontrák

Mivel pont egy éve szabadúszom, így gondoltam írok nektek erről kicsit, hátha lesz olyan, aki most kezdi és tud tanulni az én tapasztalataimból, illetve segíthet megítélni, vajon neked való-e ez az életmód.

Igazán trendi dolog manapság szabadúszónak lenni, de nézzük meg közelebbről, mit is jelent ez pontosan, és hogy milyen készségekkel jó, ha rendelkezel amennyiben ezt az utat választod.

Az biztos, hogy szabad leszel, és nem árt az sem, ha jó úszó vagy, mert a hullámok megállás nélkül bizony jönni fognak.

Bárhol légy is, nem akadály – PRO

Talán ez a legnagyobb előnye a szabadúszásnak, hogy valóban bárhonnan, bármikor dolgozhatsz. Nekem például esszenciális kérdés volt, hogy a kiskutyámmal tudjak lenni napközben. Ezenfelül megspórolod azt az időt, amit a munkahelyre való bejárás jelentene, ami, rá fogsz jönni, hogy nem kevés idő…

Hosszú napok, nehezen megteremthető munka-magánélet egyensúly – CON

Erről már kevésbé beszélnek az emberek, de az, hogy friss szabadúszóként kezdesz tevékenykedni, ritkán jelenti azt, hogy több lesz a szabadidőd… Sőt… Ki kell építened a bizalmat a leendő vásárlóiddal, ami bizony komoly lemondásokkal jár.

Te vagy a főnök – PRO & CON

Ezt azért vettem előnynek és hátránynak is, mert az előnyeit szerintem nem kell taglalni, de tedd fel magadnak nagyon kritikus szemmel azt a kérdést „Jó vezető lennék?”… Könnyű a főnökünket szidni alkalmazottként, de vajon ha mi lennénk az adott helyzetben, vajon mi mi jobban helytállnánk?

Felejtsd el a komforzónád – a munka nem áll meg a választott hivatásodnál – CON

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hivatásodon kívül te csinálod a marketinget, az ügyfélszerzést, a számlázást, a kapcsolattartást és a folyamatos kapcsolatépítést is. Azt is fontos látnunk itt, hogy bármelyik területen végzett hibánkért mi vagyunk egyes egyedül a felelősek.

Szokd meg a mélypontokat – PRO & CON

A békés tenger ugye nem nevel ügyes hajósokat… Szabadószóként egyszerűen meg kell szokni a folyamatos bizonytalanság érzését. Nem tudhatod előre, egy-egy időszak mit hoz, ügyfélhiányt vagy ügyfélbőséget, ezáltal anyagilag is nehezebb így tervezni.

Folyamatos tanulás – PRO

Kellő önkritikával minden egyes tapasztalatból, projektből legyen az pozitív vagy netán negatív, rengeteget tudsz tanulni, fejlődni. Ezenkívül, ahhoz, hogy versenyben maradj elengedhetetlen, hogy megállás nélkül képezd magad.

Felejtsd el a szabadnap és juttatás fogalmát –  CON

Ezekről neked kell gondoskodni és belekalkulálni a szolgáltatásod árába.

Végtelen kapcsolatépítési lehetőségek – PRO

Szabadúszóként, ha te nem mész a munkáért, senki nem fogja neked adni. Ebből következik, hogy folyamatosan kapcsolatokat kell építeni, ápolni, ami egyébként szerintem egy szuper dolog és meg is cáfolja a sztereotípiát, hogy magányos, izolált leszel. Persze, a nap végén egyedül vagy a vállalkozásodban, de ez így is van rendjén.

Strausz Johanna

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük